loading

Aubergine-sushi met komkommer en sesamdressing

Categorië

Tussengerecht

Ingrediënten

  • 2 middel grote aubergines
  • 6 el olijfolie
  • 2 el sesamolie
  • 200 g sushirijst
  • 275 ml water
  • 40 ml sushi- of rijstazijn
  • 1 limoen
  • 1 komkommer
  • Sesamdressing:
  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 el zwarte sesamzaadjes
  • 0.5 tl vers geraspte gember
  • 2 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el rijstazijn
  • 1.5 el sesamolie

Recept

4-6 personen | ca. 60 minuten
 

Bereidingswijze:

1. Snijd de aubergines over de lengte in gelijke plakken van circa een halve centimeter dik. Meng olijfolie met sesamolie en bestrijk de plakken aubergine aan beide kanten met de olie. Bestrooi met een beetje zeezout en leg ze naast elkaar in een enkele laag op een groot bord of plateau. Leg er een vel plasticfolie op en dan weer een laag aubergine. Dek af met plasticfolie, zet een gewicht op de plakken en laat ze 30 minuten zo staan. Op deze manier wordt het vruchtvlees van de aubergine zacht en kun je de plakken later beter grillen.

2. Spoel de sushirijst in een bolzeef af met koud water en laat goed uitlekken. Zet de rijst op met het water en kook in 10-12 minuten gaar. (Of volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Leg een deksel op de pan zodra de rijst kookt. Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is. Breng op smaak met zeezout en sushi-azijn (met vork er doorheen mengen) en laat de rijst met de deksel op de pan nog circa 10 minuten rusten. Verdeel de rijst daarna over een groot bord of platte schaal en laat afkoelen.

3. Schil de komkommer, verdeel in vier gelijke stukken. Snijd dikke plakken langs de zaadlijst en vervolgens repen van halve centimeter dik. Rasp de limoenschil en sprenkel het sap van de limoen erover.

4. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan in circa 2 minuten goudbruin. Meng alle ingrediënten voor de dressing op volgorde door elkaar.

5. Dep de plakken aubergine droog. Verhit een grillpan en gril de plakken aubergine in 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat de plakken een beetje afkoelen.

6. Leg op elke aubergineplak een laagje sushirijst, leg er een reep komkommer op en dek af met sushirijst. Druk de rijst rondom goed aan. Rol de aubergineplak strak over de vulling en rol verder op. Ga zo verder met de overige plakken aubergine. Reken op 3 auberginerolletjes per persoon.