loading

Moussaka aubergine met rundvlees en kaas

Categorië

Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 aubergines, in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
  • zout
  • 950 ml melk
  • 110 gr boter
  • 6 eetlepels bloem
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • Snufje kaneel
  • 1/2 theelepel suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 gr gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 eieren, losgeklopt
  • 120 gr versgeraspte Parmezaanse kaas

Recept

8 personen | ca. 120 minuten
 

Bereidingswijze:

1. Bestrooi de plakken aubergine met zout en leg ze in een vergiet boven de wasbak of een kom. Laat de aubergine 30 minuten tot 1 uur staan, zodat de bittere sappen eruit trekken.

2. Maak ondertussen de bechamelsaus. Begin door de melk te verwarmen in een pan (niet koken). Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer met een garde de bloem erdoor tot een glad mengsel. Zet het vuur lager en voeg geleidelijk de warme melk toe, onder voortdurend roeren (met een garde) tot het dikker wordt. Breng op smaak met zout. Haal van het vuur en laat iets afkoelen, mix dan de eidooiers door de saus. Zet apart.

3. Zodra de sappen van de aubergine goed zijn uitgelekt, spoel je de aubergine af, knijp uit en dep droog met keukenpapier.
4. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Leg de  plakken op een bord met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal van 22x23 cm in met olijfolie.

6. Verhit de resterende 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op laag vuur. Bak hierin de geraspte ui tot deze zacht is, ongeveer 4 minuten. Voeg de knofl ook toe en bak nog 1 minuut. Zet het vuur hoger en voeg het rundergehakt toe. Roerbak dit tot het gehakt bruin is, ongeveer 5 minuten.

7. Voeg de piment, kaneel, suiker, zout, peper en gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en laat sudderen tot het mengsel droog is en al het overtollige vocht verdampt is, ongeveer 15-20 minuten. Roer aan het eind van de kooktijd de peterselie door het gehaktmengsel en haal van het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan het eiwit erdoor.

8. Leg een laag aubergine (de helft) op de bodem van de ingevette ovenschaal. Bedek de aubergine met het gehaktmengsel (alles) en bestrooi met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Bedek met de resterende aubergine en bestrooi weer met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Schenk de bechamelsaus erover en bestrooi met de resterende kaas.

9. Bak 45 minuten tot 1 uur in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Laat 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens aan te snijden en te serveren.